VERKEERSDAGEN SCHOLEN: WEERBAAR IN HET DRUKKE VERKEER DOOR REGELMATIG TE OEFENEN


vrijdag, 24 maart, 2017
VERKEERSDAGEN SCHOLEN: WEERBAAR IN HET DRUKKE VERKEER DOOR REGELMATIG TE OEFENEN

“Kinderen kunnen enkel door veel te oefenen weerbaar worden in het steeds drukker wordende  verkeer.” stelt burgemeester Manu Claes.

Zij moeten goed voorbereid zijn op mogelijke gevaren in het verkeer. Dat kan enkel via een regelmatig terugkomend programma. Het is dus een volgehouden inspanning. Vandaar dat ieder jaar voor alle leerlingen van het lager onderwijs van Scherpenheuvel-Zichem verkeersdagen worden georganiseerd.

Het is een jaarlijkse organisatie van het stadsbestuur, de politiezone Demerdal-DSZ en het basisonderwijs van Scherpenheuvel-Zichem. De stedelijke preventie- en verkeersdienst staan in voor de coördinatie. Het is al de negentiende editie op rij.

De leerlingen van de derde graad verwachten we op dinsdag 28 maart aan de sporthal van Averbode en op donderdag 20 april aan de sporthal van Scherpenheuvel.

Hun verkeersdag start om 9 uur aan de school, vanwaar zij onder politiebegeleiding naar de sporthal fietsen waar zij omstreeks 10 uur verwacht worden. Alvorens de leerlingen vertrekken, onderwerpt de politie hun fiets aan een technische controle.

Voor de leerlingen staan verschillende activiteiten op het programma.

De belangrijkste activiteit vormt het ‘Fietsexamen’, d.w.z. dat de leerlingen individueel een afgepijld traject per fiets afleggen en onderweg worden beoordeeld op een aantal basisvaardigheden zoals links en rechts afslaan, een hindernis ontwijken, voorrang verlenen op een kruispunt … . 

Het traject start telkens aan de sporthal en loopt door het centrum van Scherpenheuvel of Averbode om terug te komen aan de sporthal. Bedoeling is dat de kinderen kunnen oefenen in een reële verkeerssituatie. Zij nemen actief deel aan het verkeer en moeten tijdens het inoefenen van de verkeersregels rekening houden met het bestaande, doorgaand verkeer. De politie houdt een oogje in het zeil.

Naast het fietsexamen nemen de kinderen ook deel aan twee andere activiteiten: een wandelzoektocht waarbij zij onderweg verkeersvragen moeten oplossen en ze testen hun fietsvaardigheid op een groot behendigheidsparcours.

 De leerlingen van de eerste graad krijgen in de eigen school les van de politie over de verkeersborden en maken kennis met specifieke verkeerssituaties in de schoolomgeving.

De leerlingen van de tweede graad oefenen hun fietsbehendigheid in een groot behendigheidsparcours dat in de school wordt opgesteld.

Manu CLAES

Burgemeester